fbpx
YENİ!

Şirket Nasıl Kurulur? Neler Gereklidir?

Ticarete adım atmak, girişimciler için heyecan verici bir süreç olabilir. Farklı ürün ve hizmetleri potansiyel müşterilerle buluşturmak ve ticari faaliyet yürütmek için şirket kurulumu önemli bir aşamadır.

İçindekiler

Pazaryeri mağazalarınızı sizin yerinize açalım!

Hemen formu doldurun 7 farklı pazaryeri mağazanızı hızlıca açarak satışa başlayın.

Şirket Nasıl Kurulur_ Neler Gereklidir_

Ticarete adım atmak, girişimciler için heyecan verici bir süreç olabilir. Farklı ürün ve hizmetleri potansiyel müşterilerle buluşturmak ve ticari faaliyet yürütmek için şirket kurulumu önemli bir aşamadır. Bireyler, temel hizmetlerini faturalandırarak devam ettirebilseler de büyük ölçekli ticari faaliyetler için şirket kurmak, kanuni bir zorunluluktur. Son yıllarda özellikle e-ticaret sektörüne giriş yapmak isteyenler, yeni kurulan şirketlerde büyük bir çoğunluğu kapsıyor. Bu yazımızda sizin için farklı şirket türlerini, bu şirketlerin kurulum aşamalarını ve e-ticaret sektörüne adım atmak için ihtiyaç duyabileceğiniz bilgileri bir araya getirdik.

Şirket Kurulumu Nedir? Nasıl Yapılır?

Şirket kurulumu, ticari faaliyette bulunmak ve bir marka altında yer alarak hizmetlerinizi resmi bir şekilde tüketicilere ulaştırmanızın ilk adımıdır. Şirketler, bir veya daha fazla şahsı temsil eder ve bulundukları ülkelerin yasa ve kurallarına uymakla yükümlüdür. Dünya genelinde şirketler, farklı kategorilerde ve yetkilerde ayrılır. Bu ayrımın en temel sebebi şirketlerin faaliyetlerini belirli çerçevelerde düzenlemek, sorumluluk ve haklarını sınıflandırmaktır. Bu sebeple şirket kurulumu öncesinde sektöre, sunduğunuz hizmetlere, hedeflediğiniz kitle ve pazarlara uygun bir şirket yapısını tercih etmelisiniz. Türkiye’de faaliyet gösteren başlıca şirketler ve açıklamaları şu şekilde sıralanabilir.

Anonim Şirket

Anonim Şirket (A.Ş.), Türkiye’de en yaygın olarak kurulan şirket türüdür. A.Ş.’lerin ortakları, sermaye ortaklığı üzerinden sorumluluklarını yapar. A.Ş.’lerin sermayesi paylara bölünür ve pay sahipliği ile ortaklık ilişkisi kurulur. A.Ş.’lerin ortakları, sermaye ortaklığının yüzde kaçına sahip olduğu oranında sorumlu olurlar. Büyük ticari faaliyetlerde yer almak istiyorsanız anonim şirket kurmayı düşünebilirsiniz.

Limited Şirket

Limited şirket (Ltd. Şti.), kurucularının özel sorumluluğu bulunmayan ve sermayesi paylara bölünmüş bir şirket türüdür. Ltd. Şti.’lerin kurucuları, sermaye ortaklığının yüzde kaçına sahipse o kadarından sorumlu olurlar. Yani, Ltd. Şti.’lerin kurucuları, şirketin borçlarını kendi sermaye ortaklıklarının yüzdesine göre öderler. Çok ortaklı bir şirket kurmak istiyorsanız limited şirket siz ve ortaklarınız için ideal bir seçim olabilir.

Şahıs Şirketi

Şahıs şirketi, bir kişinin kendi adına kurduğu bir şirket türüdür. Şahıs şirketi kurmanız halinde, şirketin tüm sorumluluklarını üstlenmeniz gerekir ve şirketin tüm gelirlerine ve giderlerine sınırlı olarak sorumlu olursunuz. Şahıs şirketi kurduğunuzda, şirketin tüm borçlarını kendi adınıza alırsınız ve aynı şekilde şirketin tüm borçlarını kendi adınıza ödersiniz.

Yukarıda da açıkça anlaşılabileceği üzere şirket türleri, avantaj ve dezavantajları bir arada sunar. Örneğin anonim ve limited şirketler finansal konularda daha esnek hareket imkanına sahip olmasına rağmen, hassas bir şekilde incelenirler ve karmaşık prosedürlere sahiptirler. Bu şirketler genellikle büyük sermayelere sahiptir ve finansman ihtiyaçlarını borsa ve benzeri alanlardan karşılayabilir. Ancak vergi ve yükümlülükleri, şahıs şirketlerine kıyasla çok daha ağır olabilir.

Buna karşın şahıs şirketleri diğer şirket türlerine göre kurucularına daha büyük sorumluluklar yüklese de küçük çaplı ticari faaliyetler için idealdir.

Şirket Kurulumu İçin Neler Gereklidir?

Şirket kurma sürecine, kurmak istediğiniz şirketin türüne göre farklı prosedürlerle karşılaşırsınız. Bazı şirket türleri kuruluş sermayesi gibi ön koşullara sahiptir. Örneğin limited şirket kurmak istemeniz halinde 2022 yılında kurucu olarak minimum 10.000 Türk lirası değerinde esas sermaye göstermeniz gerekir. Ayrıca esas sermaye bedellerinin itibari değerleri de en az 25 Türk lirası ve katları olarak belirlenebilmektedir.

Anonim şirketlerde ise asgari sermaye tutarı 2022 yılında 50.000 Türk lirası olarak belirlenmiştir. Halka açık olmayan anonim şirketlerin asgari sermaye tutarı ise 100.000 Türk lirası olarak değişiklik gösterir. Ayrıca anonim şirketlerde kuruluş için minimum 5 gerçek ya da tüzel kişi şartı bulunmaktaydı. Ancak 6762 sayılı Türk Ticaret Kanunu 6102 sayılı kanunda gerçekleştirilen düzenleme ile anonim şirketlerin tek bir kişi tarafından da kurulabilmesinin önü açılmıştır.

Şahıs şirketleri, anonim ve limited şirketlere kıyasla çok daha kolay kuruluş şartlarına sahiptir. Herhangi bir başlangıç sermayesi aranmayan ve tek bir kişi tarafından kurulabilen şahış şirketleri, ticarete hızlı bir şekilde adım atmak istiyorsanız sizin için en ideal seçim olabilir. Ancak şahıs şirketinin sahip olduğu avantaj ve dezavantajları göz önünde bulundurmayı unutmayın.

Şirket Kuruluş Aşamaları Nelerdir?

Şirketinizi hangi türde kurmaya karar verdiğinize göre resmi kuruluş aşamalarına geçiş yapabilirsiniz. Girişimcilerin en çok zorlandıkları süreçlerden biri olan bu aşamalar, şirketiniz hakkındaki resmi belgelerin eksiksiz bir şekilde ilgili birimlere ibraz edilmesini içerir. Bu aşamalarda eksik veya hatalı belge ibraz edilmesi, süreci çok daha zorlu bir hale getirebileceğinden önem göstermeniz gerekir.

  • Şirket kurulumunun ilk aşaması, “Şirket Kuruluş Sözleşmesi” adı verilen belgenin hazırlanmasıdır. Bu sözleşme şirketinizin amacı, yapısı, sermayesi ve ortakları gibi pek çok bilginin yer aldığı bir belgedir. Şirket kuruluş sözleşmeniz, şirketiniz hakkında hemen hemen tüm bilgileri içerir. Ancak şahıs şirketleri şirket kuruluş sözleşmesi ibrazından muaftır. Şahış şirketlerinde kira kontratı, ikametgah ve nüfus cüzdanı fotokopisi ibraz edilmesi yeterlidir.
  • İkinci aşamada hazırladığınız şirket kuruluş sözleşmesini Ticaret Sicil Müdürlüğü’ne (TSM) onaylatmanız gerekir. Sözleşmeniz kriterleri karşıladığı ve onaylandığı takdirde TSM tarafından bir tescil numarası tahsis edilir.
  • Üçüncü aşamada tescil numaranızla birlikte vergi dairesine giderek vergi levhanızı ve levha kopyalarını almanız gerekir. Bu aşamada şirketinize ait vergi kimlik numarası ve vergi numarası da tarafınıza iletilir.
  • Son aşamada işyeri açma ve çalıştırma ruhsatınızı alarak faaliyet göstermeye başlayabilirsiniz. Ruhsat gereksinimleri sektöre ve faaliyet alanına göre değişiklik gösterebilir. Ayrıca iş yeri güvenlik raporu, iş yeri güvenlik belgesi gibi dokümanlara da hizmete başlamak için ihtiyaç duyabilirsiniz.

Bu aşamalar çoğunlukla anonim ve limited şirket kurulum süreçlerini kapsamaktadır. Ayrıca şirket kurma maliyeti gibi kriterler de şirket türlerine göre değişiklik gösterir ve kurulum sürecinin farklı aşamalarında resmi kanallara ödeme gerçekleştirilmesi gerekir.

E-ticaret Faaliyetleri İçin Şirket Kurulumu

Günümüzde popülerliğini giderek artıran e-ticaret sektörü, pek çok yeni girişimcinin ilk tercihleri arasında yer alır. Ancak e-ticaret dünyasına adım atabilmek için şirket statüsüne sahip olunması gerekir. E-ticaret için şirket kurmak isteyenler için en ideal şirket türlerinin başında şüphesiz şahıs şirketleri gelir. Şahıs şirketlerinin kolay bir şekilde kurulabilmesi ve diğer şirket türlerine göre daha kolay bir yönetime sahip olması, hızlı bir şekilde e-ticarete başlamak isteyenler için oldukça avantajlı. Bu şirket türünde ikamet edilen adreslerin iş adresi olarak beyan edilebilmesi de işlerini yalnızca dijital ortamda devam ettiren satıcılar için harika bir imkan. Şahıs şirketi kurulumunuzu gerçekleştirirken Nace kodu adı verilen faaliyet alanınızı beyan etmeyi unutmamanız gerekir. E-ticaret sektöründe hizmet verebilmek için tanımlanan 47 .91.14 Nace kodu ile radyo, televizyon, posta ve internet üzerinden perakende ürün satışı gerçekleştirebilirsiniz. Kısacası bu faaliyet kodu, e-ticaret yapmak için resmi olarak ihtiyacınız olan faaliyet alanlarını kapsar.

Tüm şirket kurulum aşamalarını tamamladıktan sonra e-ticarete adım atmak için kendi web sitenizi kurabilir ve/veya önde gelen pazar yerlerini tercih edebilirsiniz. Trendyol, N11, Amazon ve Hepsiburada gibi e-ticaret siteleri, satıcıların milyonlarca tüketiciye ulaşmalarına ve ürünlerinin satışını gerçekleştirmelerine imkan tanır. Bu sayede siz de hızlı bir şekilde sanal mağazanızı açabilir, ürünlerinizi listeleyebilir ve satışlarınızı gerçekleştirmeye başlayabilirsiniz. Ancak e-ticaret mağazalarının yönetimlerinin yoğun rekabet ortamında oldukça zorlayıcı olabileceğini hatırlatmakta da fayda var. Ürün yükleme, stok ve kargo takibi, müşteri ilişkileri, muhasebe ve e-fatura yönetimi gibi görevler mağaza sahipleri için kabusa dönüşebilir. Dopigo, sunduğu gelişmiş entegrasyonlar sayesinde tüm bu görevleri kolay ve zahmetsiz bir hale getirir. Dopigo sayesinde e-ticaret mağazanızın yönetimini kolaylıkla gerçekleştirebilir ve e-ticaretin zorluklarını aşabilirsiniz.

Mali müşavirler şirketler için hangi hizmetleri veriyor? Hemen videoyu izleyin!

E-ticarette aradığınız çözümler Dopigo'da!

Birkaç saniye içerisinde Dopigo hesabınızı oluşturun. Birkaç dakika içerisinde entegrasyonlarınızı hızlıca yapın.

Pazaryerlerinde yapılacaklar listesini hemen ücretsiz indirin!

Pazaryeri mağazalarınızın eksiklerini adım adım belirleyin.