Türkiye’nin en büyük pazaryerlerinden biri olan Hepsiburada, aylık 34 milyonu aşkın ziyaretçisi ile e-ticarette önemli bir yere sahip. 1998 yılından bu yana hizmet veren Hepsiburada, günümüzde müşterilerin online alışveriş denince aklına ilk gelen pazaryerlerinden biri. Marka bilinirliği, yüksek ziyaretçi oranı, reklam görünürlüğü gibi özellikleri sebebiyle birçok satıcı Hepsiburada’da mağaza açmak istiyor. Ancak onlarca farklı kategoride binlerce mağaza ve ürün seçenekleriyle oldukça kapsamlı bir pazaryeri olan Hepsiburada’da başarılı bir e-ticaret gerçekleştirmek ve öne çıkmak için sadece mağaza açmak yeterli olamayabiliyor.
Binlerce ürün ve marka arasından potansiyel müşterilere ulaşmak için firmaların bütçelerine uygun reklamlar ile daha görünür olmasının ve satışlarını artırabilmesinin önemli adımlarından biri. Peki Hepsiburada’da reklam nasıl verilir, hangi reklam türlerini kullanabilirsiniz, bütçe yönetimi nasıl yapılır? Haydi, Hepsiburada’da başarılı bir e-ticaret için kullanabileceğiniz reklam özelliklerini inceleyelim!
Hepsiburada’da Ürünleriniz İçin Hangi Reklam Kurgularını Kullanabilirsiniz?
Hepsiburada’da açtığınız mağazanıza ya da belirlediğiniz ürünlerinize reklam vererek daha görünür hale getirebilir ve satışlarınızı artırabilirsiniz. Hem satıcılara ücretsiz mağaza açma hizmeti sunan hem de müşterilere farklı kampanya seçenekleri sunan Hepsiburada’da kendi reklamlarınızı oluşturma imkânınız bulunuyor. Bunun için Hepsiburada’da satacağınız ürünler için birçok reklam kurgusu oluşturabilirsiniz. Hepsiburada’da ürünleriniz için hazırlayacağınız reklam kurgularını Hepsiburada site içi reklamları, Google Adwords tanıtımları, SEO çalışmaları ve sosyal medya reklamları olarak farklı alanlarda gerçekleştirebilirsiniz.
Hepsiburada Site İçi Reklamlar
Hepsiburada’da site içerisinde ürünlerinize ya da mağazanıza reklam verebilirsiniz. Bunun için ister ürünlerinizi tek tek öne çıkarabilir isterseniz de belli kategorilerde yapacağınız kampanyaları duyurarak potansiyel müşterilerinize reklam sayesinde daha hızlı ulaşabilirsiniz. Hepsiburada’da sponsorlu ürünler, Display reklamları şeklinde müşterilere sunulan reklamınız sayesinde satışlarınızı artırabilirsiniz. Tüm bu reklam alternatiflerinin maliyeti ise Hepsiburada tarafından belirlenir.
Adwords Kampanyaları
Hepsiburada’da satışa sunduğunuz ürünlerinizin reklamında kullanabileceğiniz bir diğer yöntem de Adwords tanıtımları oluşturmak. E-ticaret firmalarının çok sık başvurduğu reklam kurgularından biri olan Adwords sayesinde Google’daki anahtar kelimenize yönelik kampanya oluşturabilirsiniz. Böylelikle arama motorunda sattığınız ürün ile alakalı bir sorgu yapıldığında, Hepsiburada mağaza ya da ürün linkiniz ile birlikte üst sırada çıkarak trafiğinizi artırabilirsiniz.
Sosyal Medya ve Influencer Marketing
Hepsiburada’nın son yıllarda en çok adını duyurduğu reklam alanlarından biri hiç şüphesiz sosyal medya platformları. Youtube ve Instagram başta olmak üzere, Facebook, Twitter ve Tiktok gibi birçok sosyal medya mecrasında Hepsiburada’nın reklam kampanyalarını sık sık görebilirsiniz. Hepsiburada’da sattığınız ürünlerinizin ve mağazanızın reklamı için siz de sosyal medya platformlarını kullanabilirsiniz. Marka bilinirliğini artırmak, ürünlerinizi tanıtmak için bir sosyal medya hesabınızın olması ne kadar önemliyse, reklam çalışmalarınız da o kadar önemli bir yer tutar.
Hitap ettiğiniz kitleye göre değişkenlik gösterse de ürün tanıtımının yapılması, potansiyel müşterilere duyurulması için ilgili kişilerle yapacağınız Influencer Marketing çalışmaları oldukça etkili olacaktır. Başarılı bir sosyal medya ve Influencer Marketing sayesinde sosyal medya platformlarından Hepsiburada’da sayfanıza müşterilerinizi çekebilirsiniz.
SEO Çalışmaları
Hepsiburada mağazanızı ve ürünlerinizi arama motorlarında daha görünür hale getirmek için reklam çalışmalarınıza ek olarak SEO uygulamalarınızı da iyileştirmeniz gerekir. Ürünlerinizin daha üst sıralarda çıkmasını sağlayacak SEO sayesinde ürün isimleri, içerikleri ve sayfa linki gibi bilgiler arama motoru tarafından indekslenerek görünür hale getirilir. Reklam kurgusu sürecinizin dışındaki dönemlerde de ürün sayfalarınızı ve ürün bilgilerini SEO yeterliliklerine uygun şekilde hazırlamaya özen gösterin. Bu sayede ürününüz reklamlı olduğu dönemlerin dışında da üst sıralarda ilgili anahtar kelimeler ile potansiyel müşterilerinize ulaşabilir.
Hepsiburada Reklam Paneli Nasıl Kullanılır?
Türkiye’de en çok mağaza açılan pazaryerlerinden biri olan Hepsiburada hem müşterilerine hem de satıcılarına kullanıcı deneyimi açısından birçok kolaylık sunar. Kolay ve anlaşılır müşteri ve satıcı paneli, ürün kategorilendirmeleri, ödeme sistemi kolaylıkları ile Hepsiburada’da ürün satmak da alışveriş yapmak da zorlayıcı değildir.
Hepsiburada’da reklam panelini kullanabilmeniz için öncelikle bir mağazanızın olması gerekir. Henüz mağazanızı açmadıysanız sizler için hazırladığımız Hepsiburada’da mağaza açma rehberi içeriğimizi inceleyebilirsiniz. Hepsiburada’da mağazanız var ise satıcı panelinden reklam oluşturabilirsiniz. Bunun için ilk olarak panelde üst kısımda bulunan ‘’Reklam Yönetimi’’ başlıklı alana girmeniz gerekir. Reklam panelinde gerekli adımları izleyerek ve talep edilen bilgileri girerek kampanyanızı oluşturabilirsiniz.
Hepsiburada.com’da Nasıl Kampanya Oluşturulur?
Hepsiburada.com’da kampanya oluşturmak için izlemeniz gereken birçok adım var. Mağazanızın yönetici paneline girdikten sonra ‘’Kampanyalar’’ alanından yeni kampanya oluşturmanız gerekir. ‘’Yeni Kampanya’’ bölümüne girdikten sonra Hepsiburada tarafından oluşturmak istediğiniz kampanyanın bilgilerini gireceğiniz bir sayfa karşınıza çıkar. İlk olarak kampanyanıza bir isim vermeniz gerekir. Bu aşamada koyacağınız kampanya ismini dahil edeceğiniz ürünler ile alakalı olması daha iyi sonuç almanızı sağlayacaktır.
Kampanyanızın isminden sonra hangi süreler aralığında olması gerektiğini, başlangıç ve bitiş süresini seçebilirsiniz. Yine aynı şekilde kampanya süresince toplam bütçenizi ve günlük harcama limitinizi de buradan belirleyebilirsiniz. Hepsiburada satıcılarına tıklanma başı maliyeti için otomatik bir teklifte bulunur. Genellikle ilk kampanya süreçlerinde bu otomatik teklifin seçilmesi önerilir. Ancak dilerseniz tıklanma başı maliyeti manuel seçenek ile kendiniz oluşturabilirsiniz.
İsim, süre ve maliyet bilgilerinden sonra ‘’Ürünler’’ bölümünden kampanyaya dahil etmek istediğiniz ürünleri seçmeniz gerekir. Seçtiğiniz ürünler ile alakalı anahtar kelimeleri de bu aşamada ekleyebilirsiniz. Dilerseniz Hepsiburada’nın ürününüz ile alakalı sunduğu alternatif anahtar kelime seçeneklerini kullanabilirsiniz. Ancak ürünleriniz ile alakalı olmayan anahtar kelimeleri seçmemeye özen gösterin. Alakalı olmayan anahtar kelime seçimlerinde Hepsiburada inceleme sonucunda kampanyanızı aktifleştirmeyebilir.
Tüm bu bilgileri girdikten sonra kampanyanız oluşturulmaya hazır hale gelir. Son aşama için ‘’Kampanya Oluştur’’ butonuna tıklayarak kampanyanızı aktif hale getirebilirsiniz. Kampanyanız inceleme sonucunda doğru bir kurgu oluşturulmuş ise belirlediğiniz sürede kullanıcılara sunulur.
Kampanyanız yayına alındıktan sonra yönetici panelinizde bulunan ‘’Raporlar’’ kısmından detaylarını inceleyebilir ve takibini yapabilirsiniz. Panelin bu sayfasında mağazanızın ya da ürünlerinizin satış, görüntülenme ve tıklanma oranlarını izleyebilirsiniz.
Hepsiburada’da Reklam Bütçe Yönetimi Nasıl Yapılır?
Hepsiburada’da satıcılarından mağaza açma işlemi sırasında ya da devam eden süreçte aylık, yıllık üyelik gibi paketler adı altında herhangi bir ücret talep etmez. Birçok pazaryerinde olduğu gibi Hepsburada’da satılan ürün başına komisyon bedeli alınır. Ancak reklam yönetimi farklı bir bütçelendirmeye tabi tutulur. Burada satıcının reklam kurgusuna, kapsamına ve ürün başı tıklanma maliyetine göre bütçe hesaplanır. Bunun için küçük ya da büyük işletmeler fark etmeksizin Hepsiburada’da oluşturacağı kampanya ve reklamlar için belirli bir reklam bütçesi oluşturması gerekir.
Planlı bir reklam kurgusu sayesinde olası bütçe aşımının önüne geçilebilir. Hepsiburada’da reklam bütçe yönetimi için kampanya oluşturma aşamasında toplam bütçeyi satıcının belirlemesini ister. Satıcı bu özellik sayesinde toplam bütçesini ve bu bütçenin günlük mü yoksa belirlediği kampanya süresi boyunca mı harcanacağını kendi belirleyebilir. Hepsiburada bu özelliği ile satıcının belirlediği oran dışında bütçe aşımını engelleyerek ekstra maliyet ile karşılaşmasını önler.
Bütçe yönetimini yaparken tıklanma başı toplam maliyete dikkat etmek gerekir. Hepsiburada mağaza sahiplerine kampanya oluşturma sürecinde taban ve tavan olmak üzere belirli bir tıklanma başı maliyet oranı verir. Tıklanma başı maliyetler genellikle ilerleyen kampanyalarda daha düşük teklifler ile sunulur. Tıklanma başı maliyeti otomatik seçmek ilk reklam kurgularında sıklıkla önerilen bir yöntem. Manuel olarak ayarlayacağınız tıklanma başı maliyetin ise Hepsiburada’nın belirlediği tavan oranını geçmemesi gerekir.
Hepsiburada’da reklam verirken ilk aşamalarda otomatik önerileri kullanmak faydalı olacaktır. Oluşturulan kampanyaların kurgusunun eksiksiz yapıldığı takdirde geri dönüşlerini incelemek, diğer reklamı oluştururken izlenilecek adımları gösterebilir. Satış oranları, ürün gösterimleri, sayfa trafiği gibi önemli sonuçlar, reklam bütçesi yönetiminde etkili olacaktır.
Hepsiburada’da Reklam Operasyonları Nasıl Efektif Yürütülür?
Türkiye’nin en büyük pazaryerlerinden Hepsiburada, %70’in üzerinde reklam görünürlüğü oranı ile reklam operasyonlarından verim alınabilecek e-ticaret sitelerinin başında gelir. Aylık 34 milyonu aşkın ziyaretçisi ile yüksek satış oranlarını yakalamayı başaran Hepsiburada’da başarılı bir reklam operasyonu için önceden oluşturulmuş planlı bir kurgu başarılı reklam süreci için oldukça önemlidir.
Büyük markalar ile KOBİ işletmelerinin oluşturacağı reklam operasyonlarını aynı olamayacağı gibi, daha efektif bir kampanya süreci için satıcıların kendi potansiyelleri, hedef kitleleri, satış oranları, gelir ve gider maliyetlerini iyi hesaplamaları gerekir. Reklam operasyonlarının başarılı olabilmesi adına tüketiciye ulaşana kadarki süreçte olası aksaklıkların önüne geçmek gerektiğini de belirtelim. Yoğun kampanya döneminde geciken kargolar, stok sorunları, hasarlı ürün gönderimleri gibi yaşanabilecek durumları engellemek adına operasyonunuzun her aşamasını planlamanız gerekecektir.