fbpx
YENİ!

E-Ticarette Arbitraj Nedir? Nasıl Yapılır?

Teknolojinin medya disiplinine getirdiği yeniliklerle birlikte genişleyen e-ticaret sektöründe arbitraj kavramı giderek önem kazanmaya başladı.

İçindekiler

Pazaryeri mağazalarınızı sizin yerinize açalım!

Hemen formu doldurun 7 farklı pazaryeri mağazanızı hızlıca açarak satışa başlayın.

E-Ticarette Arbitraj Nedir? Nasıl Yapılır?

Teknolojinin medya disiplinine getirdiği yeniliklerle birlikte genişleyen e-ticaret sektöründe arbitraj kavramı giderek önem kazanmaya başladı. Yeni dünya düzeninde kendisine sarsılmaz bir yer edinen e-ticaret sektörü hayatın her alanına yayılmış durumda. Değişime ayak uyduran pek çok girişimci ürünlerini dijital mecralara çoktan taşıdı. Dolayısıyla kısa sürede rekabetin yükseldiği bir alan haline geldi.

Paydanın böylesine büyük olduğu bir sektörde çoğu firma, daha az risk almanın yollarını aramaya başladı. Menkul kıymetler alanı içerisinden ortaya çıkan arbitraj işlemi, satıcılara az riskli yatırımlar yapmalarının yollarını sunuyor. Zorlu satış rekabetleri içerisinde iyi kazançlar elde edebilmek için ise stratejik davranmak gerekiyor. Arbitraj, satış stratejisi oluştururken büyük kolaylık sağlıyor.

Arbitraj Nedir?

Arbitraj; genel anlamda para, dijital para, değerli maden, menkul kıymetler veya hisse senetlerinin al-sat işlemleridir. Piyasalarda oluşan farklılıklardan yararlanılarak değerler düşük fiyattan alınarak yüksek fiyatlara satılır. Borsadan aşina olunan bu kavram, minimum riskle işlem yapmayı amaçlar. Günümüzde pek çok firma risksiz kâr elde edebilmek için arbitraj fiyatlandırma modeli oluşturmaktadır.

Amacı risksiz kar elde etme işlemi olan arbitraj kavramı, tüm sektörlere uyarlanabilir. Genel anlamda farklı piyasalardaki ürünlerin düşük fiyattan alınarak yüksek gelir hedeflenmesi işlemidir. Azami fayda elde etmek için ciddi bir pazar alanı incelemesi gereklidir. Doğru tedarikçinin bulunmasına kadar titiz bir araştırma süreci yürütülmelidir.

Piyasa koşullarının geldiği son noktada arbitraj yapmak oldukça zor hale geldi. Bilgi paylaşımının hızla yükselmesi, küresel piyasa koşullarında doğru modelin oluşturulmasını güçleştirdi. Özellikle e-ticaret sektöründe piyasa koşullarının açık olması, ürünlerin fiyatları konusundaki dengeleri değiştirdi. Öyle ki doğru algoritmaların oluşturulması özel yazılımlara bırakılmaya başlandı.

Arbitraj Türleri Nelerdir?

Diğer ticari işlemlerden farklı olan arbitraj, alım satım işlemlerinin kısa vadede gerçekleşmesidir. Ekonomi alanında döviz arbitrajı, çapraz kur farklılıklarına bağlı arbitraj ve üç uçlu arbitraj şeklinde incelenir. Ancak e-ticaret sektöründe daha farklı alanları ifade etmek için kullanılmaktadır. E-ticaret alanı içerisinde online arbitraj ve retail arbitraj olmak üzere iki türü bulunur.

Online Arbitraj Nedir?

E-ticaret sektörü içerisinde tanımlanan online arbitraj, online mağazalar ve e-ticaret siteleri aracılığıyla gerçekleştirilir. Toplu veya tek ürünler satın alınarak yapılan işlem, kolay şekilde gelir elde etme imkânı sunar. Ürünler düşük fiyatlarla bir mağazadan satın alınıp, farklı bir mağazada üzerine kâr eklenerek satılır.

Online arbitraj, sadece e-ticaret sitelerinde düşük fiyatlı ürünleri bulmak demek değildir. Örneğin; x markasının ürünleri Türkiye’de farklı, dünyanın başka bir ülkesinde farklı fiyatlardan satılabilmektedir. Ülkeler arasındaki kur farkından yararlanılarak Türkiye’den satın alınan x markası ürünleri başka bir ülkede değer kazanabilir. Amazon arbitraj yapılarak bu ürünler dolar cinsinden satılabilir.

Hızlı şekilde e-ticaret sektörüne girme imkanı sağlayan online arbitraj, tamamen çevrimiçi ortamlarda gerçekleşir. Şirket kurmadan, markalaşmadan, ürün stoklamadan gelir elde etme yöntemi sunar. Fakat sürdürülebilirliği için online pazaryerlerinin düzenli olarak takip edilmesi gereklidir. İndirime giren ürünler yakalanarak iyi gelirler elde edilebilir. Günümüzde bu konuda özel yazılımlara başvuran satıcıların sayısı yükselmektedir.

Retail Arbitraj Nedir?

Retail arbitrajın online işlemden farkı, ürünlere doğrudan şekilde ulaşılmasıdır. Satıcılar ürünlerini perakende mağazalarından veya başka tedarikçilerden temin ederler. Düşük fiyatlardan alınan ürünler üzerine kâr eklenerek dijital mağazalarda satışa sunulur. Amazon arbitraj bu işlem için oldukça elverişlidir. Ürünlerin reklamı için ayrıca çaba sarf etmeden satış işlemlerine başlamak mümkündür.

Retail arbitraj az sermaye ve düşük riskle hızlı bir başlangıç imkânı sunar. Ürün tespitinin ardından düşük miktarlarda temini yapılarak satışa başlanabilir. Ürün geliştirme, reklam, marka oluşturma gibi süreçlerle uğraşmadan direk ticarete başlamak mümkündür. Öyle ki ortak pazaryerleri için şirket kurma şartı dahi aranmamaktadır.

Başlangıçta yapılacak anlaşmalar ile satmayan ürünleri iade etmek de retail arbitrajın sunduğu avantajlar arasındadır. Ancak rekabetin yüksek, kârlılık oranının düşük olması sebebiyle çoğunlukla başlangıç iş modeli olarak tercih edilir. Sürekli ürün takibinin gerekmesi, sürdürülebilirliğinin pazaryerlerine bağlı olması da eksileri arasındadır. Maliyetlerin düşürülmesi, platformların ve tedarikçilerin çeşitlendirilmesiyle iyi sonuçlar yakalanabilir.

Arbitraj İçin Ürün Nasıl Bulunur?

Ürün araştırma stratejisi belirlenirken, öncelikle hangi işlem türünün uygulanacağına karar verilmelidir. Retail arbitraj veya online arbitraj için farklı yöntemlerin izlenmesi gerekecektir. Her iki koşulda da müşterilerin düşük fiyatlı ürünleri satın almak isteyeceği göz önünde bulundurulmalıdır. Pek çok satıcı benzer mağazalara yöneldiği için bu konuda rekabet oldukça yüksektir.

Ürün araştırması sırasında ilk bakılacak yerler toptan satış mağazalarıdır. Bu mağazalarda düşük rekabetli ürünler bulunarak yüksek kâr oranları hedeflenebilir. Özel mağazalar, özel tasarım sayfaları, sanatsal ürünlerin bulunduğu mağazalar bu konuda yaratıcı fikirler verebilir. Hangi sektörde arbitraj yapmak istediğinize karar vererek kendi özel mağazanızı oluşturabilirsiniz.

Türkiye’de Arbitraj Yapılabilir mi?

Yolun başındaki pek çok satıcı arbitraj için satış izni gerekip gerekmediğini merak ediyor. Arbitraj işlemi tamamen yasal olmakla birlikte Vergi Hukuku’nda henüz kendisine yer bulamamıştır. Ancak her tür ticari kazanç faaliyetlerinin devamlılığının olması vergilendirilmesini gerektirecektir. Bununla birlikte arbitrajBanka ve Sigorta Muameleleri Vergisi’nden (BSMV) istisna tutulur.

Türkiye’de arbitrajdan yararlanılarak e-ticaret yapmak hem yasal hem de oldukça elverişli koşullar sunmaktadır. Yüksek faizlerin veya düşük kurların bulunması sebebiyle gelir olanakları fazladır. Sadece Türkiye içerisinde satış yapılabileceği gibi küresel mağazalar da değerlendirilebilir. Amazon arbitraj dünya çapında satış imkânı sunmaktadır. Ancak Amazon’da satılacak bazı ürünler için satış izni almak gerekebilir.

Türkiye’de arbitraj yapabileceğiniz platformların başında Trendyol gelir. Trendyol’da arbitraj işlemlerine başlamak için öncelikle bir satıcı profili oluşturmanız gereklidir. Hepsiburada, N11, Gittigidiyor gibi platformlar üzerinden de retail veya online arbitraj yapmak mümkündür. Pazaryerlerinin detaylı incelemesinin yapılıp aynı ürünün fiyat farklılıklarından yararlanılarak kâr elde edilen iş modelleri oluşturulabilir.

Arbitraj İçin Satış İzni Gerekir mi?

Dünyanın güçlü e-ticaret mağazaları satış izni konusunda kendi kurallarını oluşturmuşlardır. Örneğin Amazon üzerinden satış hedefleyen bir satıcı, muhakkak mağazanın politikalarını incelemelidir. Bu tarz platformlarda arbitraj yapılacaksa mağazanın sağladığı belgeler okunmalıdır. Farkına varmadan mağazanın politikalarını ihlal etmemek için bilgi sahibi olunmalıdır.

Amazon, retail veya online arbitraj için herhangi bir kısıtlama koymamıştır. Ancak bazı markalar Amazon üzerinden satışlarını dışa kapalı hale getirmiş olabilir. Böyle durumlarda markaya ulaşarak satış izni talep etmek gerekecektir. Bunlar dışında ortak pazaryerinin kuralları ihlal edilmediği sürece herhangi bir satış iznine gerek yoktur.

Yurtdışında Nasıl Arbitraj Yapılır?

Yurtdışı arbitraj faaliyetleri, vergilendirme açısından yurtiçi piyasalardaki şekliyle değerlendirilir. Yurtdışı arbitraj için en güvenli yöntemlerin başında dünya çapında ağa sahip mağazaların tercih edilmesi gelir. Amazon arbitraj bu konuda en sık tercih edilen pazaryerlerinin başında yer alır. Büyük avantajlar sunan Amazon üzerinden reail veya online işlemler kolaylıkla gerçekleştirilebilir.

Amazon sayesinde sadece Türkiye’de, Türkiye ile ABD arasında veya Türkiye ile Avrupa arasında işlemler mümkündür. Amazon pek çok ihtiyaca yönelik kullanıcı özellikleri geliştirmiştir. BuyBox, private label, dropshipping, fullfillment by Amazon, fullfillment by Merchant gibi kazanç seçenekleri sunar. Bu sayede yurtdışı arbitraj işlemleri için çeşitli fırsatlar sağlar.

E-ticarette aradığınız çözümler Dopigo'da!

Birkaç saniye içerisinde Dopigo hesabınızı oluşturun. Birkaç dakika içerisinde entegrasyonlarınızı hızlıca yapın.

Pazaryerlerinde yapılacaklar listesini hemen ücretsiz indirin!

Pazaryeri mağazalarınızın eksiklerini adım adım belirleyin.