fbpx
YENİ!

Yurt Dışına Ürün Satmak İle İlgili Tüm Merak Ettikleriniz

Yurt dışına ürün satmak için karar verildiğinde akıllara pek çok soru gelmektedir. Yurt dışı satışları hem zorlu hem de heyecanlı bir süreç olmaktadır.

İçindekiler

Pazaryeri mağazalarınızı sizin yerinize açalım!

Hemen formu doldurun 7 farklı pazaryeri mağazanızı hızlıca açarak satışa başlayın.

Yurt Dışına Ürün Satmak İle İlgili Tüm Merak Ettikleriniz

Yurt dışına ürün satmak için karar verildiğinde akıllara pek çok soru gelmektedir. Yurt dışı satışları hem zorlu hem de heyecanlı bir süreç olmaktadır. Bu heyecanlı süreçlerde sürekli farklı kaynaklar araştırılır ve sorulara cevap bulunmaya çalışılır. Ancak bakılan her kaynakta farklı bilgi verilmektedir. Hangisinin doğru olduğunu araştırırken bütün hevesinizi kaybedebilirsiniz. Bugün sizlere daha fazla araştırma yapmanızın önüne geçecek ve yurt dışına ürün satarken aklınızda oluşacak bütün sorulara cevap verecek bir rehber hazırladık.

Yurt Dışına Nasıl Ürün Satarsınız?

Yurt dışına ürün satarken kullanacağınız yurt dışı e-ticaret siteleri bulunmaktadır. Bu sitelere kaydolmadan önce hangi ülkelere satış yapacağınıza karar vermelisiniz. Buna karar verirken ürünlerinizle hedeflediğiniz kitleyi göz önünde bulundurmalısınız. Yurt dışında ünlü e-ticaret siteleri mağaza açma mantığıyla ilerlemektedir. Bu mağazayı açarken hangi ülkelerde satış yapacaksanız o ülkede mağaza oluşturmalısınız. Örnek pazaryerleri ise Amazon, eBay, Etsy, Aliexpress, Wish’tir.

Pazaryeri mağazalarınızı açtınız fakat kendi web sitenizi açıp komisyon ödeme derdi olmadan da satış yapmak ve markalaşmak istiyorsunuz. Bu noktada geliştireceğiniz strateji ve alacağınız aksiyonlar tamamen bütçenizle doğru orantılıdır. Shopify ya da woocommerce altyapılı bir site açıp yalnızca tema belirleyip ürünlerinizi listeleyebilirsiniz ya da özel bir e-ticaret sitesi yaptırıp satışa başlayabilirsiniz. Aynı şey reklam ve tanırım için de geçerlidir. Google ve facebook reklamları vererek kısa sürede hedef kitlenizin önüne çıkabilir ya da uzun süre organik aramalarda görünebilmek adına bekleyebilirsiniz.

Yurt dışına hazır ürünler değil de kendi yaptığınız ürünleri satmak istiyorsanız bu noktada Etsy size yardımcı olacaktır. Etsy mağazası açmak, yurt dışına tasarımını ve üretimini sizin yaptığınız ürünleri satmanızı sağlamaktadır.

Yurtdışı Satışlarınızda Ödemeyi Nasıl Alırsınız?

Yurt dışında sattığınız ürünlerin ücretlerini direkt olarak kendi banka hesabınıza aktaramazsınız. Burada aracı konumunda olacak soğuk cüzdan veya banka bulmanız gerekiyor. Satış yaptıktan sonra site üzerinde bulunan parayı ilk olarak yurt dışında oluşturduğunuz banka hesabınıza çekeceksiniz. Daha sonrasında bu banka hesabından kendi banka hesabınıza aktaracaksınız.

Ülkemizde PayPal kullanımı yasal olmadığı için Payoneer gibi sistemler kullanılmaktadır. Payoneer hesap açılışı yalnızca 5 dakikanızı alır ve oldukça güvenilir bir sitedir.

Yurtdışına Satılacak Ürünler Nereden Temin Edilir?

Yurt dışına satış yapacağınız ürünleri yurt içi e-ticaret sitelerinden bulabilirsiniz. Burada bulduğunuz ürünleri aracı programlar ile yurt dışı mağazanıza yükleyebilirsiniz. Mağazanıza yüklediğiniz ürünlere sipariş geldiğinde sizde bu ürünü satın alıp kargo yapabilirsiniz.

Ancak burada takip etmeniz gereken en önemli unsur yurt içi e-ticaret sitesinden bulduğunuz ürünlerin stoklarının ve güncel fiyatlarının takip edilmesidir. Stoksuz e-ticaret mantığı sizin için uygun değilse yine yurtiçinden uygun fiyatlı ürünleri stoklayarak da e-ticaret yapabilirsiniz.

Yurt dışına ürün satarken ürünlerinizi de yurt dışından temin edebilirsiniz. Özellikle seri üretimin merkezi haline gelen Çin, Tayland gibi uzak doğu ülkeleri fiyat olarak oldukça uygundur ve geniş bir ürün yelpazesine sahiptir.

Kimler Yurt Dışına Ürün Satabilir?

Yurt dışına ürün satacak kişilerin öncelikle şahıs şirketi açması gerekiyor. Şahıs şirketi açmayan kişilerin yurt dışı e-ticaret sitelerinde mağaza açmaları çok zordur. Ayrıca ülkemizin vergilendirme, e-fatura zorunluluğu gibi ihracat adımları için de şirket lazımdır.

Burada şahıs şirketi açmak zorundasınız diye bir şey yoktur. Ancak açılması en hesaplı ve kolay olan ayrıca ihracatta ayrıcalıklara sahip olan şirket türüdür. Bu yüzden şahıs şirketi açmak en hesaplı ve mantıklısı olacaktır.

Yurt Dışına Kargo Nasıl Gönderilir?

Yurt dışına kargo göndermeden önce mutlaka göndereceğiniz ürünün faturası olması gerektiğini unutmayın. Faturalandırmayı yaptıktan sonra ülkemizde şubesi olan hız, teslimat ve güvenilirlik gibi unsurlarda olumlu yorumlar almış yurt dışı kargo şirketlerini seçebilirsiniz.

Yurt dışı e-ticaret sitelerinin anlaşmalı olduğu kargo şirketleri olabiliyor. Bu kargo şirketleri ile çalışmanız sizin için büyük kolaylık sağlayacaktır.

Kargonuzun adrese ulaşıp ulaşmadığı kargolama esnasında ürünün paketinin üzerine yapıştırılan etiket ile yapılmaktadır. Yurt dışına yolladığınız kargoda bu etiket teslim anında okutulmaktadır.

Eğer kargosunu karşı taraf takip etmek istiyorsa, bu noktada takipli kargo ile göndermeniz gerekmektedir.

Yurt dışına kargo göndermek isteyen kişilerin karşısına ilk yol olarak PTT çıkmaktadır. PTT yurt dışına kargo gönderimi sağlıyor fakat eksi yönü biraz geç çalışıyor olması.

Yurt Dışı Kargo Ücretleri Ne Kadardır?

Yurt dışına kargo çıkaracak herkesin aklına gelecek ilk soru kargo ücreti ne kadar tutardır. Bu soruya net bir cevap vermek mümkün değildir. Kargo ücretlerini belirleyen unsurların en başında ağırlık gelmektedir.

Ağırlığı ne kadar fazla bir ürün yolluyorsanız kargo ücreti o kadar fazla çıkacaktır. Ayrıca kargo ücreti hesaplarken yurt dışında hangi ülkeye ürünün gideceği göz önünde bulundurulmalıdır. Bunu hesaplamanın en doğru ve mantıklı yolu kargo şirketlerinin web siteleridir.

Örneğin PTT Yurtdışı Kargo hizmeti ile Amerika Birleşik Devletleri’ne 250 gram ağırlığında eni, boyu ve yüksekliği 10 cm bir paket göndermenin güncel ücreti 472,43₺’dir.

Hangi Ürünleri Yurt Dışına Satabilirsiniz?

Yurt dışına yasaklı ürünler harici birçok ürün satabilirsiniz. Bu yüzden öncelikle hangi ürünlere yurt dışına satamayacağınızdan bahsedelim.

  • Uyuşturucu ve alkol satışı yapamazsınız. Bu ürünlerini satışını yapmaya çalışırsanız hesabınız engellenir. Ayrıca satış yapsanız bile gümrükten bu ürünlerin geçmesi imkansızdır.
  • Özel değeri bulunan örneğin tarihi bir eser, antika eşya, değerli maden gibi paha biçilmesi zor olacak ürünleri yurt dışına satamazsınız. Bunun sebebi gümrükten geçmemesidir.
  • Ateşli silahlar yine gümrükten kesinlikle geçemez.

Gelelim yurt dışına hangi ürünleri satabileceğinize. Otomotiv sektörü, gıda sektöründe kolay bozulmayacak ürünler, kendi üretiminiz olan ürünler, tekstil sektörü, elektrik elektronik gibi ürünleri satabilirsiniz.

Ürün önerisi arıyorsanız burada aslında iş tamamen size düşecektir. Satış yapacağınız ülkede rakip firma analizi ve pazar araştırması kısımlarını dikkatli ve detaylı bir biçimde uygulamalısınız. Bu konularda kullanabileceğiniz bazı programlar da internette bulunmaktadır.

Hangi Ülkelere Satış Yapmak Daha Karlı?

Yurt dışı ile yapılan ticaretler kur dolayısıyla her zaman karlı olmuştur. Ancak bu noktada maliyet hesabınızı iyi yapmanız gerekmektedir. Maliyet hesabınızda kargo bedeli, gümrük vergisi gibi kalemlerde bulunmalıdır.

Almanya

Almanya’nın para birimi Euro olduğu için kur olarak karlı bir ülkedir. Ancak bu kur farkının yanı sıra Almanya dijital hayata erken geçmiş bir toplumdur. Bu durumun sonucunda alışveriş anlayışları tamamen e-ticaret odaklı olmuştur ve potansiyel rakip sayınız çok fazladır. Almanya’da doğru ürünleri doğru çalışmalar ile satışa çıkarırsanız çok fazla potansiyel müşteri ile karşılaşırsınız ve potansiyel rakiplerinizle rekabet edebilme şansınızı artırırsınız.

Amerika

Eğer sattığınız ürünün kalitesinden eminseniz Amerika pazarı sizin için harika olacaktır. Amerika’da e-ticaret kullanıcıları oldukça olgun davranmaktadır. Bu noktada en önem verdikleri şey ürünün kaliteli olmasıdır. Sizde kaliteli bir ürün satıyorsanız ve yorumlarınızı bu yönde alıyorsanız harika satışlar elde edebilirsiniz.

Her türlü ürünün her türlü çeşidinin kolaylıkla bulunabildiği Amerika Birleşik Devletleri’nde rakiplerinizden fark yaratma amaçlı yapabileceğiniz bir diğer olay ise inovasyondur.

Fransa

Fransa’da yaşayan insanların e-ticaret alışkanlığı vardır fakat bu ülkeye ihracat yapmayı düşünüyorsanız gerçekten çok iyi bir pazar araştırması ve sonrasında da üst düzey bir SEO çalışması yapmanız gerekiyor. Fransa’da yaşayan insanlar genelde e-ticaret alışverişlerinde seçici davranmaktadır. Bu durumda siz de ürününüzü çok iyi betimlemelisiniz. Ayrıca Fransa kargo süresinin uzun olması nedeniyle yurt dışından ürün alma konusunda tereddütte kalan bir toplumdur.  Bu yüzden hızlı kargo imkânı sunmanız çok önemlidir.

Afrika

Eğer tekstil sektöründe satış yapmayı düşünüyorsanız Afrika pazarı çok uygundur. Afrika’da tekstil sektörü gelişmemiştir. Giyim ürünlerini sürekli olarak dışardan alan bir toplum mevcuttur. Siz de giyim ürünleri konusunda Afrika’da açacağınız mağaza ile güzel satışlar yakalayabilir.

İtalya

Amazon veya Ebay üzerinden satış yapıyorsanız İtalya mağazası açmayı düşünebilirsiniz. Bu iki e-ticaret sitesi İtalya’da sıklıkla kullanılmaktadır. İtalya moda ve elektronik sektöründe satışlar yapmaya daha uygundur.

Yurt Dışı Gümrük İşlemleri Nasıl İlerliyor?

Öncelikle yurt dışına kargoladığınız ürün gümrüğe gelir. Burada gümrük ekiplerince incelenmeye alınır. İlk önce ürün içeriği kontrol edilir. Eğer burada ürün içeriği birden fazla ise bireysel gönderim yapılamaz. Daha sonrasında ürün ile faturası kontrol edilir. Faturası ile gümrük yetkilisi tarafından gümrük beyannamesi hazırlanır. Bu beyanname hazırlandıktan sonra yurt dışı evrakları düzenlenir ve burada gümrük vergisi belirlenir. Bu gümrük vergisi belirlenirken fatura bedeli ve gideceği ülke göz önünde bulundurulur.

Hangi Ürünler Gümrüğe Takılır?

Yurt dışına ürün satarken yasaklı ürünleri iyice araştırmak büyük önem taşır. Yasaklı ürünler gümrüğe takılacağı için yurt dışına satışını yapamazsınız ve birçok prosedür ile uğraşmak zorunda kalırsınız. Sizlere hangi ürünlerin gümrüğe takılacağını söyleyelim.

  • Tütün ve tütün ürünleri gümrüğe takılır.
  • Uyuşturucu ve uyuşturucu etkiye sahip olan ürünler gümrüğe takılır.
  • Alkol gümrüğe takılır.
  • Silah, tüfek gibi ateşli silahlar kesinlikle gümrükten geçmez.
  • Takviye ve sporcu gıdaları gümrüğe takılır.
  • Raf ömrü kısa çabuk bozulacak olan ürünler gümrüğe takılır.
  • Tarihi eser niteliği taşıyan ürünler gümrüğe takılır.

Ürünüm Gümrüğe Neden Takılır?

Ürünün gümrüğe takılması vakit kaybına neden olmaktadır. Sizlere ürününüzün hangi nedenlerle gümrüğe takılabileceğini anlatalım.

  • İlk olarak yurt dışı satışına izin verilmemiş bir ürünü yurt dışına satmak istiyorsanız gümrükte takılır ve el konulur.
  • Yine faturası olmayan ürünler gümrüğe takılır.
  • Gümrük vergisi çıkmış ancak ödenmemiş ise gümrükten bu ürün geçmez.

Gümrüğe Takılan Ürüne Ne Olur?

Eğer ürününüz gümrük tarafından yasaklı ürünler kategorisinde yer almıyorsa, gümrük ile iletişime geçerek gümrük vergisini ödersiniz ve gümrükteki tıkanıklığı çözersiniz.

Ancak faturasız bir ürün gümrükte takıldıysa, bu ürünün satışına ait bir belge göstermeniz gerekmektedir. Bu banka dekontu, satış ilanı, e-ticaret sitesinde bulunan geçmiş bilgileri olabilir.

E-ticarette aradığınız çözümler Dopigo'da!

Birkaç saniye içerisinde Dopigo hesabınızı oluşturun. Birkaç dakika içerisinde entegrasyonlarınızı hızlıca yapın.

Pazaryerlerinde yapılacaklar listesini hemen ücretsiz indirin!

Pazaryeri mağazalarınızın eksiklerini adım adım belirleyin.