1998’den beri e-ticaret piyasasında hizmet veren Hepsiburada; elektronik, moda, takı, ev, yaşam, anne, bebek, spor, outdoor, kozmetik, kişisel bakım, süpermarket, petshop, kitap, hobi gibi 30 farklı kategoride satış yapmayı mümkün kılıyor. Ayda 85 milyondan fazla ziyaretçi çeken Türkiye’nin en büyük ikinci pazaryeri olan Hepsiburada, e-ticaret yapan veya yapmak isteyen birçok işletmenin satış yapmak isteyeceği bir platform. E-ticaretin büyüyen hacmiyle beraber önemi artan pazaryerlerinde mağaza açabilmek için izlemeniz gereken belli prosedürler var. Biz de 2024’de Hepsiburada’da mağaza açmak için hangi adımları izlemeniz gerekir sizler için yazdık.
Hepsiburada 2024 Güncel Komisyon Oranlarını öğrenmek için tıklayın!
Hepsiburada’da Nasıl Mağaza Açarım?
Hepsiburada, e-ticaret pazaryerleri arasında en çok mağaza açılan platformların başında geliyor. Bunun en büyük sebepleri arasında Hepsiburada’nın hem mağaza sahiplerine hem de üyelerine ücretsiz hizmet sunması, zengin ürün kategorisi ve yoğun ziyaretçiye sahip olması yer alıyor. Bu nedenle Hepsiburada’da satıcı olmak başarılı bir ticaret için oldukça önemli bir adım.
Pazaryerlerinde satış yapmak için en çok tercih edilen e-ticaret sitesi olan Hepsiburada’da mağaza açma işlemi için öncelikle başvuru formunu doldurmanız gerekiyor. Formda istenen gerekli bilgileri girdikten sonra Hepsiburada mağaza açma başvurusu işleme alınıyor ve onay süreci başlıyor. Onay süreci sonrasında gerekli olan şartlara uymanız durumunda Hepsiburada mağaza açma talebiniz onaylanıyor.
Hepsiburada’da Mağaza Açma Ücreti Var mı?
Hepsiburada mağaza açma ücreti almayan pazaryeri platformlarından biridir. Hepsiburada’da mağaza açmak için gerekli olan şartlara uymanız ve evrakları iletmeniz durumunda herhangi bir ücret edemeden mağaza açabilirsiniz. Hepsiburada mağazanızı açtıktan sonra da aylık veya yıllık olarak mağaza üyeliği için herhangi bir ücret talep etmez. Hepsiburada’da satış yapmanız halinde yaptığınız satış başına Hepsiburada komisyon alacaktır.
Hepsiburada’da Mağaza Açmak için Gerekli Olan Şartlar ve Evraklar Neler?
Hepsiburada’da mağaza açmak ve ürün satışı gerçekleştirebilmek için satıcı panelinde bulunan başvuru formunu doldurabilirsiniz. Birçok pazaryerinde mağaza açmak için gerekli olan belgeler Hepsiburada tarafından da talep edilir. Başvuru formu doldururken aşağıdaki belgeleri girmeniz gerekir;
- Resmi ve ticari sicil kayıtları
- Adres ve iletişim bilgileri
- Banka hesap bilgileri
- Vergi dairesi bilgileri
Hepsiburada Satıcı Başvurusu
Hepsiburada’da mağaza açabilmek için şirket olmanız gerektiğini de unutmayın. Şirket kurmayla ilgili daha fazla bilgi sahibi olmak isterseniz blog yazımıza göz atabilir, ya da Youtube sayfamızdan Muhasebe Sohbetleri video serimizi izleyebilirsiniz.
Hepsiburada’da mağaza açma başvurusu yaparken önce hangi satıcı tipinin size uygun olduğunu seçmeniz gerekir. Hepsiburada’da tüm şirketleri kapsayan ‘’Standart Satıcı’’, %51 ve üstü hisse sahibi olan kadınlar için ‘’Girişimci Kadın’’, e- ihracat yapmak isteyenler için ‘’Yurt Dışı’’ ve %100 yerli üretim ya da yöresel ürünler satmak isteyenler için “HepsiTürkiye’den” olmak üzere dört tip satıcı vardır.
Satıcı tipinizi seçtikten sonra sizden istenen belgeleri Hepsiburada’da ilgili sayfaya yüklersiniz. Bu belgeleri şu şekilde listeleyebiliriz;
- Vergi levhası
- İmza sirküleri
- Faaliyet belgesi
- Şahıs firmaları için varsa eğer Ticaret Odası evrakları
Tüm evrakları ıslak imzalı ve kaşeli olarak yüklemeniz gerektiğini unutmayın.
Hepsiburada’da Mağaza Açabilmek için E-ticaret Altyapısı Gerekiyor mu?
Hepsiburada mağaza açma şartları arasında olmasa da internetten satış yapmak için e-ticaret altyapınızın olması birçok açıdan daha avantajlıdır. Hepsiburada’da gerçekleştireceğiniz satışlar üzerinden milyonlarca müşteriye ulaşma, farklı ödeme sistemlerini kullanma gibi birçok avantajınız olur. Ancak sadece buradan satış gerçekleştirmek firmanız için dezavantajlı olabilir.
Hepsiburada’da çok sayıda benzer mağazanın yer alması öne çıkmanızda ve rekabette dezavantajlar yaratabilir. Bu nedenle müşterilerinizle daha iyi iletişime geçebilmek, marka imajı ve güveni yaratmak, reklam ve kampanya stratejilerinizi oluşturmak ve duyurmak için bir e-ticaret sitenizin olması gerekir. E-ticaret siteniz sayesinde ticaretinizi bir sonraki aşamaya taşıyabilir, marka olarak öne çıkabilirsiniz.
Hepsiburada’da Mağaza Açınca Vergi Süreci Nasıl Oluyor?
Tüm internet pazaryerlerinde olduğu gibi Hepsiburada’da da mağaza açtığınızda yaptığınız satışlar üzerinden vergi ödemeniz gerekiyor. Türkiye Cumhuriyeti yasalarında bulunan vergi şartları gereğince Hepsiburada’da açtığınız mağazanızdan gerçekleştireceğiniz ürün satışları için vergi ödeme yükümlülüğünüz bulunuyor. Hepsiburada vergi oranları ise devlet tarafından belirlenmektedir.
Hepsiburada’nın Girişimci Kadın programı nedir? Kimler faydalanabilir?
Hepsiburada’nın kadınların ekonomideki yerini desteklemek ve güçlendirmek üzerine geliştirdiği bu programda, girişimci kadınlara iş kurma veya işlerini büyütme olanakları sunuluyor. Bu programa dahil olabilmek için şirket sahibiyseniz %51 ve üzeri hisseye sahip olmanız gerekiyor. Eğer bir girişim fikriniz var ise de KADİGER Pusula sayfasına giderek eğitimler alabilir, şirketinizi kurduktan sonra Hepsiburada’ya müracaat edebilirsiniz.
Hepsiburada’da işini e-ticarete taşımak isteyen girişimci kadınlara sunduğu pakette;
- Satışlar üzerinden alınan komisyonlarda Hepsiburada’nın belirlediği kategorilerde ve/veya alt kategorilerde 10 Bin TL’lik satışa kadar %20 indirim*
- İndirimli kargo ücreti
- 30 bin TL’ye kadar banner veya reklam desteği
- En az 3 bin TL’lik ekstra banner ve reklam harcamasına, harcanan miktar kadar Hepsiburada desteği
- Stok ve fiyat entegrasyonu için Hepsiburada’nın önerdiği entegratör firma ile çalışacak firmaların program sürelerince ilk bir yıllık masraflarının yarısının ödenmesine destek olmak gibi maddeler yer alıyor.
Daha detaylı bilgiye Hepsiburada’nın sayfasından ulaşabilirsiniz.