fbpx
YENİ!

E-fatura Mükellefi Ne Demek?

Dopigo olarak bizlerin özellikle önemle yaklaştığı e-ticaret ve e-fatura kavramları hakkında bir çok konuyu bu blogumuzda kaleme alıyoruz.

İçindekiler

Pazaryeri mağazalarınızı sizin yerinize açalım!

Hemen formu doldurun 7 farklı pazaryeri mağazanızı hızlıca açarak satışa başlayın.

Günümüzde teknoloji ve internet alanlarında yaşanan çeşitli değişimler ve gelişmeler gerek tüketiciler gerekse şirketlerin gündelik hayatlarında ciddi değişimlere ve yeni teknolojilerin kullanılmasına sebep olmaktadır. Dopigo olarak bizlerin özellikle önemle yaklaştığı e-ticaret ve e-fatura kavramları hakkında bir çok konuyu bu blogumuzda kaleme alıyoruz. Bu yazımızda ise e-fatura mükellefi ne demek onu irdeliyor olacağız.

E-fatura nedir?

E-fatura adından da anlaşıldığı gibi elektronik ortamlarda hazırlanan ve elektronik ortamlar üzerinden bireylere ulaştırılan faturalardır. Yeni bir belge türü değildir. Özellikle de matbu fatura ve e-fatura arasındaki farkları öğrenmek için kaleme aldığımız blog yazımızı okumanızı tavsiye ederiz. Basılı olarak düzenlenen faturanın elektronik ortamda düzenlenmesiyle hazırlanır ve sunucular tarafından firmadan firmaya ya da firmadan müşteriye iletilir.

Kağıt fatura ile aynı hukuki niteliklere sahip olan elektronik faturanın e-fatura ve e-arşiv olmak üzere iki çeşidi bulunur. E-fatura, maliyenin sunucuları üzerinden alıcı ve satıcılara iletilen ve kağıda basılmayan çeşide verilen isimdir. Faturanın gönderileceği firma e-fatura sistemine kayıtlı olduğunda e-fatura formatında gönderilmektedir.

E-arşiv fatura ise e-fatura sistemine kayıtlı olmadan vergi mükellefi tüzel kişilere ve vergi mükellefi olmayan gerçek kişilere e-posta yoluyla PDF formatında gönderilen faturadır. Eğer talep edilirse bu fatura çıktı alınarak da müşterilere iletilebilir.

Kimler E-Fatura Mükellefi Olabilir?

Gelir İdaresi Başkanlığı, 2017 yılı ve sonrasındaki hesap dönemlerinde brüt satış hasılatı 10 Milyon TL ve daha fazla olan firmalara e-fatura kullanımını ve elektronik defter tutmasını zorunlu hale getirmişti. E-ticaret firmaları için brüt satış hasılatı sınırı 5 Milyon TL ve üzeridir. Gelir İdaresi Başkanlığı, e-fatura kullanımını zorunlu tuttuğu mükellefleri her sene yayınlanan tebliğlerle değiştirmektedir. Bu nedenle her yıl 1 Ocak itibariyle e-fatura kullanımı zorunlu olan şirket sayısı artmaktadır.

Bu zorunluluğa tabii olmadan da gönüllü olarak e-fatura kullanımına geçiş yapılmaktadır. 2018 yılında gönüllü olarak e-arşiv fatura kullanımına yaklaşık 18 bin mükellef geçti ve yıl sonunda e-fatura mükelleflerinin sayısı yaklaşık 82 bine ulaştı. 2017 ve 2018 yılında 360 milyon adet e-fatura, 2 milyar 485 milyon e- arşiv fatura düzenlendi. 2020 – 2021 yılları arasında e-fatura kullanımına geçecek şirketlerle ilgili hedeflenen rakam ise 250 – 350 bin arasında.

Son dönemde kaleme aldığımız 2020’De Gelecek Olan E-Fatura Zorunluluğu yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

Nasıl E-Fatura Mükellefi Olunur?

E-fatura uygulamasından yararlanmak için Gelir İdaresi Başkanlığı’na başvurup mali mühür alınması gerekir. Mali mühür almak için Gelir İdaresi Başkanlığı’na başvurduğunuzda e-faturaya geçiş yapacağınızı da bildirmiş olursunuz. Başvuruda bulunmak için Mali Mühür Başvuru Formu ve Taahhütnamesi’nın imzalı ve kaşeli hali, Elektronik Mali Mühür Sertifika Sahibi Taahhütnamesi’nin imzalı aslı, şirket kuruluş sözleşmesinin bulunduğu ticaret sicil gazetesinin noter onaylı örneği ve başvuru formuna şirket adına imza atan kişinin yetkili olduğunu belirten şirket imza sirkülerinin noter onaylı örneğinin hazırlanması gerekir.

Başvuru yapmak için önce e-fatura uygulamasından yararlanacağınız yöntemi belirlemeniz gerekir. E-fatura uygulamasından yararlanmak için 3 farklı yöntem bulunur. Bunlar; Başkanlık’tan entegrasyon izni bulunan kurumların entegrasyonlar, e-fatura entegrasyonuna uygun hale getirdiğiniz Bilgi İşlem Sistemi altyapınız ya da Gelir İdaresi Başkanlığı’nın sunduğu ücretsiz portaldır. Bunlardan birini seçerek belgelerinizle birlikte Başkanlık’a bildirmeniz gerekir. Başvuru linki: https://portal.efatura.gov.tr/efaturabasvuru/

Bütün bu belgeler hazırlandıktan sonra Gelir İdaresi Başkanlığı’na gönderilerek yazılı olarak başvuruda bulunulur. Bütün belgeler eksiksiz olduğunda başvuru bilgileriniz KamuSM tarafından işleme alınır ve yetkili kişinin mail adresine barkod numarası gönderilir. Bu barkod numarasıyla birlikte başvuruyu tamamlamak için gelen linkten işlem yapılır. Mali mühür için ödeyeceğiniz ücreti yatırdıktan sonra mali mührünüz hazırlanır ve size gönderilir. Mali mührünüz elinize ulaştığında e-fatura kesmeye başlayabilirsiniz. Mali mühür nasıl alınır konulu videomuzu izlemek için tıklayınız.

E-ticarette aradığınız çözümler Dopigo'da!

Birkaç saniye içerisinde Dopigo hesabınızı oluşturun. Birkaç dakika içerisinde entegrasyonlarınızı hızlıca yapın.

E-fatura yapılacaklar listesini hemen ücretsiz indirin!

E-fatura konusundaki eksiklerinizi adım adım belirleyin.