Dünya genelinde websitesi denince günümüzde akla gelen ilk isimlerden biri WordPress. WordPress ile basit ücretsiz veya premium websiteleri oluşturabilirsiniz. Dünyadaki websitelerinin oldukça önemli bir yüzdesi altyapı (CMS) olarak WordPress’i kullanmaktadır. İhtiyaç websitesi ile birlikte e-ticaret yapabilme imkanı olunca WordPress için geliştirilen Woocommerce eklentisi karşımıza çıkıyor. Bu yazı ile birlikte Woocommerce mağazanızı oluşturun ve geliştirmeler yapın!
Woocommerce nedir?
Woocommerce, WordPress CMS (Content Management System) için geliştirilmiş bir e-ticaret eklentisidir (plug-in).
WordPress tabanlı bir eklenti olan Woocommerce’ü basit 1-2 işlem ile eklediğinizde websiteniz e-ticaret özelliği olan bir hale gelir. Sitenize; ürün listeleme sayfaları, ürün sayfa yapısı, kayıt/giriş yap özelliği, kullanıcı hesap sayfası gibi sayfa yapıları ekleyebilir ve bunlarla ilgili olarak e-ticarete dair yönetim işlemlerinin yapıldığı ekranları da yönetim paneli tarafına eklemiş olursunuz.
Kısacası yaygın bilinenin aksine Woocommerce bir e-ticaret altyapısı değil, WordPress üzerine eklenen bir e-ticaret eklentisidir. Woocommerce’ü bir altyapı olarak nitelemek yanlış olur ancak e-ticaret satıcılarının e-ticaret sitesi anlamında birçok ihtiyacını yan eklentilerle birlikte Woocommerce rahatlıkla karşılamaktadır.
Woocommerce bugün kullanıcıları için;
- Kapsamlı online mağaza sistemi ve ön yüzü
- Ödeme kuruluşları ile (sanal POS) entegre olabilme
- Dijital pazarlama ve raporlama araçları
- Kargolama için entegrasyonlar
- Gelişmiş tema ve kullanıcı deneyimi artırıcı özellikler
sunmaktadır.
Woocommerce iş fikriniz için uygun mu?
Woocommerce iş firkrim için uygun mu sorusunu soruyorsanız artık e-ticaret sitesini kurarak satış yapmaya başlayabilecek potansiyelde bir satıcısınız.
WordPress ve Woocommerce gerek başlangıç aşamasındaki satıcılar için gerekse yüzlerce ürünü olan perakende devleri için rahatlıkla kullanılabilir bir e-ticaret sistemidir. Esnek altyapı ve sunulan modüllerin (eklentilerin) zenginliği sayesinde mağazanızı geliştirebilir, operasyonu iyileştirmek ve iş yükünü azaltmak için birçok çözüm bulabilirsiniz.
Woocommerce için şirket kurmak gerekli mi?
Resmi bir ticari faaliyet olarak e-ticaret yapabilmek için şirket kurmak gereklidir. Ancak WordPress ve Woocommerce özellikli bir websitesi kurmak için şirkete gerek yoktur. Alan adı ve sunucuya sahip olan herkes ücretsiz olarak WordPress ve Woocommerce özellikli bir websitesi oluşturup geliştirmeler yapabilir ve yayınlayabilir.
Ancak kredi kartı ödemelerini alabilmek için sanal POS entegre edebilmek için en az şahıs şirketi seviyesinde olmak gereklidir.
Woocommerce ile Türkiye’de ve yurt dışında satış yapılır mı?
Woocommerce gerek Türkiye gerekse global olarak birçok firma/marka tarafından e-ticaret faaliyetlerinde kullanılmaktadır. Yerli veya yabancı birçok ödeme kuruluşu Woocommerce ile entegredir. Aynı zamanda satış kanalı entegrasyonu, kargo entegrasyonu, muhasebeleştirme kolaylığı için gerekli entegrasyonlar ile işiniz oldukça kolaylaşır.
Yurtdışına satış yapabilmek için gerekli dil, ödeme, kargolama operasyonel zorluklarını kendi tarafınızda çözüme ulaştırabiliyorsanız Woocommerce mağazanız dünya geneline açıktır ve sipariş alabilirsiniz.
Görünüm (tema) özelleştirmeleri yapılabiliyor mu?
WordPress dünyanın en çok tercih edilen websitesi altyapı yazılımıdır. Bu nedenle WordPress için geliştirme yapan ekip ve kişi sayısı oldukça fazladır. WordPress için geliştirilmiş onbinlerce farklı tema ve bunların versiyonları bulunur.
Dolayısıyla Woocommerce özellikli e-ticaret siteniz için oldukça detaylı görünüm özelleştirme çalışmaları yapabilirsiniz. Bu çalışmaları;
- Hazır temalar ile
- Yazılımcı desteği ile
yapabilmeniz mümkündür.
Hazır temalar başta Theme Forest olmak üzere birçok dijital ürün satan websitesinde bulunmaktadır. Satacağınız ürün grubuna, e-ticaret operasyonunuzun ihtiyaçlarına, müşterilerinizin personasına veya kendi zevklerinize uygun olarak listelenen hazır temalardan ücretli/ücretsiz seçenekler arasından karar verebilir ve basit birkaç işlem ile sitenize adapte edebilirsiniz.
Ancak temaların elverdiğinin dışında harici geliştirmeler için WordPress, Woocommerce websiteleri için yazılımcı desteğine erişebilmek oldukça önemlidir.
Yazılımcı ile çalışmam gerekir mi?
WordPress, Woocommerce e-ticaret siteleri paket e-ticaret sistemi sunan Shopify gibi firmalardan alacağınız hizmetten farklı olarak ürünün size sunulduğu ancak kurulum ve barındırma işlemlerinin sizin tarafınızda yapıldığı e-ticaret siteleridir. Bu nedenle websitesi kurulum, barındırma, düzenleme gibi konularda yetkinliğiniz bulunmuyorsa kesinlikle yazılımcı desteği ile çalışmanızı öneririz.
Woocommerce altyapılı e-ticaret sitesi nasıl oluşturulur?
Woocommerce altyapılı e-ticaret siteleri oluşturmak birkaç adımı tamamlamaktan ibaret sayılabilir. Ancak ürünün kendisi WordPress’tir ve WordPress bir sunucu üzerinde barındırılmalıdır. Eskiden, şimdiye göre daha kompleks olan bu işlem artık oldukça kolaydır.
Günümüzde barındırma hizmeti sağlayan firmalar direkt WordPress ile birlikte gelen veya tek tıkla WordPress yüklenebilen paketler hazırlamış ve kullanıma sunmuşlardır. Bu sayede WordPress kurulumu, veritabanı oluşturma, alan adına yönlendirme gibi işlerin oldukça önemli bir kısmı tek tıka indirgenmiştir.
Sunucu seçme ve alan adı
Woocommerce e-ticaret siteniz için karar verirken en iyi düşünülmesi gereken aşama sunucu seçme aşamasıdır. Woocommerce e-ticaret siteniz herhangi bir paket e-ticaret yazılımı sunan şirket tarafından barındırılmadığı için uygun şartlara göre başkaları tarafından optimize edilemez ve site hızı ve performansınız tamamen sizin seçimlerinize bağlıdır. Bu nedenle eğer başlangıç aşamasındaysanız yerli veya global barındırma hizmeti sağlayıcılarını giriş seviyesi WordPress sunucu seçeneklerini tercih edebilirsiniz. Ancak daha kapsamlı ve kurumsal seviye bir çözüm için yazılımcınız ile birlikte karar vermenizi tavsiye ederiz.
Sunucu ile birlikte e-ticaret sitenizin ilk kurulum aşamasında alan adınız yani alanadiniz.com şeklinde domaininiz bulunmalıdır. Sunucu ile alan adını ilişkilendirdiğinizde kullanıcılar alanadiniz.com biçiminde site adresinizi tarayıcılarına girerek sitenize ulaşabilirler.
Woocommerce eklentisini kuralım
WordPress kurulumunu yaptıktan sonra sitemizi e-ticaret sitesi haline getirme işlemlerine başlayabiliriz.
Woocommerce bir WordPress eklentisidir ve WordPress’in eklenti mağazasında bulunur. Eklenti mağazası haricinde internet üzerinden indirerek de kurabilirsiniz.
Yönetim paneli ekranımızda Eklentiler > Yeni ekle yolunu takip ederek eklenti mağazasına ulaşalım. Eklentilerin listelendiği ekranda ister “Woocommerce” araması yaparak ya da popüler eklentiler arasında Woocommerce’ü bulabiliriz.
Şimdi kur diyerek Woocommerce’ü sitemize ekleyelim.
Tebrikler, websiteniz artık e-ticaret sitesi haline geldi!
Woocommerce hızlı ayarlar
Woocommerce kurulduktan sonra sizi ön ayarlamaları yapabildiğiniz ve mağaza bilgilerinizi girebildiğiniz bir onboarding aşama ekranı karşılıyor. Bu aşamalar ile hızlıca kurulum sonrası adımları takip ederek gerekli yan eklentileri ve mağaza bilgilerinizi ekleyebilirsiniz.
Woocommerce üzerinde fiziksel ürünlerinizi satabileceğiniz gibi dijital ürünler, aylık/yıllık abonelik usulü satışlar, ücretli üyelikler, otel rezervasyonları vb. farklı çeşitlerde listelemeler ve ödemeler de yapabilirsiniz. İster Woocommerce’ün kendi ekstra modüllerini kullanabilir isterseniz üçüncü parti geliştirici eklentilerini de sonradak ekleyebilirsiniz.
Kurulum adımlarında Woocoommerce size yüklenmesi faydalı olacak eklentilerin bir listesini sunuyor. İsteğe bağlı olarak sitenizi hızlandıracak ve güvenliğini artıracak Jetpack, e-posta pazarlaması için Mailpoet, Google Ads, Facebook ve Instagram entegrasyonu için gerekli ücretsiz eklentileri bu adımda direkt ekleyebilirsiniz. Bu önerilen eklentilerin muadilleri WordPress eklenti mağazasında bulunuyor.
Woocommerce için en basit ve ücretsiz olarak sunulan Storefront temasını seçerek hızlıca faaliyete geçebilirsiniz. Ancak kendi temanız varsa Woocommerce direkt temanızın özelliklerini üzerine alacak ve çalışmaya başlayacak.
Son aşamayla birlikte kurulum işlemlerini tamamlıyoruz ve üstteki ekran karşımıza çıkıyor. Bu şekilde Woocommerce WordPress yönetim panelimize dahil oldu ve artık ödeme, teslimat bilgilerimizi düzenleyerek ilk ürünümüzü ekleyebilir hemen sonrasında sitemizi sipariş almaya hazır hale getirebiliriz.
Woocommerce yönetim paneli
Woocommerce oldukça basit ve kullanışlı bir yönetim paneline sahiptir. WordPress yönetim paneli içerisine dahil olur ve detayları görüntülemek kolaydır.
Özet olarak WordPress yönetim panelindeki sidebar alanında;
- Woocommerce
- Ürünler
- Analiz
- Pazarlama
olarak yönetim alanları dört ana başlıkta toplanmıştır.
Woocommerce başlığı altında;
Başlangıç: Bu alanda ilk bakışta gelir, gider, sipariş, ciro gibi metriklerin hızlı özetlerini görebileceğiniz veya Woocommerce’den gelen periyodik önerileri, iyileştirmeleri görebileceğiniz alanlar bulunur.
Siparişler: Bu alanda yeniden eskiye siparişlerinizi liste olarak görebilirsiniz.
Müşteriler: Yeniden eskiye veya alfabetik olarak sipariş veren, kayıt oluşturan müşterileri görebilirsiniz.
Kuponlar: Pazarlama ve satış artırma odaklı indirim kuponları oluşturabilir ve oluşturduğunuz indirim kuponlarının listesini görebilirsiniz.
Raporlar: Farklı ihtiyaçlar için ürün, sipariş, müşteri, belirli periyotlardaki ciro gibi metriklerin raporlarına erişebilir ve indirebilirsiniz.
Ayarlar: Mağaza ayarlarını bu alanda bulabilirsiniz.
Durum: Sitenizin durumu, alınan hatalar gibi genel durum raporunu alabilirsiniz.
Uzantılar: Woocommerce ile birlikte çalışacak, e-ticaret operasyonunuza özel kullanabileceğiniz eklentileri inceleyebileceğiniz ve kurabileceğiniz Woocommerce mağazasıdır.
Ürünler başlığı altında;
Tüm ürünler: Sitenizde listelediğiniz aktif, pasif veya taslaktaki tüm ürünleri liste olarak görerek detayına girip düzenleyebileceğiniz alandır.
Yeni ekle: Bu alanda tüm özellikleriyle yeni ürün ekleyebilirsiniz.
Kategoriler: Ürünleri atayacağınız ana ve alt kategorileri buradan oluşturabilirsiniz. Daha sonra ürünlerin detayına girerek her bir ürünü oluşturduğunuz kategoriye atayabilirsiniz.
Etiketler: Kategoriler haricinde ürünleri farklı özelliklerine göre dönemsel veya genel olarak gruplandırabilmek için etiketleri buradan oluşturabilir, toplu görebilir ve düzenleyebilirsiniz.
Nitelikler: Varyantlı ürünleriniz için beden, gramaj, renk gibi nitelikleri bu alandan oluşturup düzenleyebilirsiniz.
Değerlendirmeler: Ürünlerinize gelen puanlama ve yorumları bu alanda görebilir ve inceleyebilirsiniz.
Analiz başlığı altında;
Birçok rapor bulabilirsiniz. E-ticaret operasyonunuzu nitelikli olarak incelemek işinizi iyileştirmenize, nakit akışınızı kontrol altında tutmanıza ve dezavantajlı duruma düşmenizi engeller. Stoğu bitmiş ürünler, haftalık/aylık gelişen cirolar, vergi giderlerinizi topluca görebilmek vb. senaryolarda raporlar sürekli takip edilmelidir.
Woocommerce tema ekleme/değiştirme/düzenleme
WordPress internet üzerinde en çok kullanılan websitesi altyapısıdır. Açık kaynak kodlu olmasından dolayı herkes tarafından üzerinde geliştirme yapılabilir. Bu imkanlar ve kullanım kolaylığı neticesinde WordPress ve Woocommerce için onbinlerce tema internet üzerinde ücretsiz veya ücretli olarak bulunabilir. İhtiyacınız olan temayı bulduktan sonra tema kaynak dosyalarını indirerek WordPress yönetim paneli üzerindeki Görünüm > Temalar alanından temanızı yükleyebilirsiniz.
Woocommerce ile nasıl ödeme alınır?
Global ödeme kuruluşları haricinde yerli ödeme kuruluşlarının da büyük bir kısmı Woocommerce ile entegredir.
Türkiye’deki bankaların ödeme geçitlerini sağlayan entegrasyon eklentileri ve iyzico, PayTR gibi ödeme kuruluşlarının kendi entegrasyon modülleri resmi olarak bu platformlara üye olmanızın ardından size sunulur.
Woocommerce ile kargo yönetimi
Global ve yerel olarak birçok kargo firmasının Woocommerce ile entegrasyonu bulunmaktadır. Ayrıca üçüncü parti geliştiricilerin yerli kargo firmalarının sistemlerine özel olarak farklı kargo firmalarını bir arada sunduğu entegrasyon modülleri de bulunmaktadır.
Woocommerce ile kampanyalar yapın
Woocommerce ile e-ticarette aklınıza gelen birçok koşulda kampanyalar yapabilirsiniz. Ancak detaylı kampanyalar yapabilmek için üçüncü parti eklentilere ihtiyacınız olacaktır. Woocommerce ana sürümünde kupon kod ve indirimli ürün haricinde farklı kampanya modelleri mevcut değildir.
WordPress eklenti mağazası üzerinden kampanyalar konusunda basit bir arama yapıldığına kullanabileceğiniz eklentileri görüntüleyebilirsiniz.
Woocommerce ile dijital pazarlama çalışmaları nasıl yapılır?
E-ticaret sitenizdeki satışları artırabilmek için başta dijital pazarlama olmak üzere genel anlamda pazarlama çalışmaları yapılması gerekmektedir.
Bir e-ticaret sitesinde yapılacak başlıca dijital pazarlama çalışmaları olarak;
- Arama motoru optimizasyonu (SEO)
- Performans pazarlama çalışmaları (CPC)
- Sosyal medya reklamcılığı
- İçerik pazarlaması
- E-posta pazarlaması
maddeleri sıralanabilir.
Dolayısıyla satıcılar e-ticaret siteleri üzerinde yukarıda sıralanan çalışmaları rahatlıkla yapabilmek isterler. Woocommerce, WordPress ile birlikte dünya üzerinde en çok kullanılan e-ticaret sistemlerinden biri olduğundan dolayı dijital pazarlama uyumluluğu ve entegrasyonları açısından oldukça gelişmiş ve yeterlidir.
Arama motoru optimizasyonu için; Yoast SEO, Rankmath gibi e-ticaret sitenizin yapısını ve sayfalarınızı SEO anlamında optimize eden WordPress eklentileri kullanabilirsiniz.
Performans pazarlama çalışmaları için; Google, Yandex, Bing gibi başlıca arama motorlarının ölçümleme ve reklamcılık araçlarını Woocommerce ile entegre edebilir, optimizasyonlar yapabilirsiniz.
Sosyal medya reklamcılığı için; Meta (Facebook, Instagram), Tiktok gibi platformlarla sitenizi entegre edebilir ve bu platformlarda ürünlerinizi listeleyebilir, reklam çalışmalarınızın optimizasyonu için eklentileri kullanabilirsiniz.
E-posta pazarlaması için; global e-posta pazarlama araçları ile müşteri, üye listelerinizi entegre edebilir ve tekrarlayan satışları artırmak için onaylı listelerinize e-postalar gönderebilirsiniz.
Woocommerce’ü pazaryerleri ile entegre edebilir miyim?
E-ticarette birden fazla kanalda satış yapmak nitelikli takip ve operasyonel yük gerektirir. Dopigo’nun Woocommerce modülü ile satış yaptığınız yerli pazaryerlerini Woocommerce altyapılı e-ticaret siteniz ile entegre edebilir ve operasyonunuzu tek ekrandan yönetebilirsiniz. Üstelik Woocommerce siparişlerinizin fatura, e-fatura ve kargo fişlerini de Dopigo üzerinden oluşturabilirsiniz!