Ters İbraz Nedir?
Ödeyen kişinin geri ödeme almaması veya ödeyemeyecek durumda olması durumunda, bono sahibine (adı levhada adı geçmeyen kimseye) ait ise, bononun ödenmesi gereken kişiye (alacaklıya) aittir. borçlunun senedi vardır ve onu almak ister (yani, bononun ihraççının banka hesabına yatırıldığı süreçtir) veya bononun düzenlendiği bankaya.
Ters ibraz, kredi ödeme vadelerine uyulmadığında ve alacaklının borçlunun borcunu ödemek için bunları kullanması durumunda gerçekleşir.
Ters İbraz Nasıl Yapılır?
Ters ibraz, bir çekin ödenmemesi durumunda, çeki düzenleyen tarafından bankaya ibraz edilerek ödeme yapılmasıdır. Bu işlem, çeki alan kişinin, çeki düzenleyen kişiden tahsil etmek istediği tutarın banka tarafından tahsil edilmesini sağlar.
Ters ibraz yapmak için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:
- Çeki bankaya ibraz edin: Çeki aldığınız bankaya ibraz edin ve çeki ödemezse iptal etmek istediğinizi belirtin.
- İbraz Tutanağı Alın: Banka, çeki ibraz ettiğinize dair tutanak düzenler. Bu rapor çeki düzenleyen kişinin hesap bilgileri, çekin tutarı, çekin ibraz edildiği tarih gibi bilgileri içerir.
- İade Talebi: Çeki düzenleyenin hesabının ve çek tutarının ayrıntılarını içeren bir şikayet mektubu hazırlayın. Bu talep yazısında çekin ödenmediğini, çeki düzenleyenin tüm iletişim bilgilerini ve çekin tahsili için gerekli diğer tüm bilgileri belirtin.
- Talep mektubu gönder: Çeki düzenleyene talep yazısı göndererek çekin ödenmesini talep edin. Çeki düzenleyenin ödeme yapmaması durumunda banka, çeki düzenleyenin hesabından çek tutarını tahsil eder.
Ters ibraz işlemi, bunun çekin düzenlendiği bankada yapılmasına gerek yoktur. Çekin muhatabı, çekin ödendiği bankanın şubesine gitmeden çeki başka bir bankaya ibraz ederek tahsilini gerçekleştirebilir. Ancak bu durumda ek bir işlem ücreti söz konusu olabilir.